Спортът е здраве със СОПФ и Орлин Алексиев

Спортът е здраве със СОПФ и Орлин Алексиев

Орлин Алексиев е общински съветник в Столичния общински съвет и вече трети пореден мандат активно работи  за това София да става все по-добър град за живеене, да бъде сигурен и достъпен, но и да предлага места, на които жителите на града да могат да разпускат и спортуват спокойно.

Това той осъществява, изпълнявайки служебните си задължения като председател на Съвета за управление на Специализирания общински приватизационен фонд (СОПФ). Това е агенция, която акумулира средствата, постъпили в следствие на приватизация на общинско имущество, а тези средства Столична община използва за реализиране на проекти за образование, здравеопазване, култура, сигурност и прочие.

Приоритет и грижа на Столична община е подобряванeто на условията за спорт, отдих и развлечения в града. Непрестанно расте броят на новоизградените спортни съоръжения, площадки за игра и забавления, реновират се съществуващите детски и спортни площадки в парковете на столицата, в междублоковите пространства и дворовете на училища и детски градини. Специализираният общински приватизационен фонд инвестира за тази цел 9,8 млн. лв. в периода 2015 – 2019 г. От тях близо 2,1 млн. лв. са дадени за ново строителство  на детски площадки, 1,7 млн. лв. за нови спортни площадки и съоръжения и 6 млн. лв. за рехабилитация на съществуващи обекти, обясни Орлин Алексиев в интервю за медиите.

Със средства от Фонда се създадоха 12 нови детски площадки в кв. Банишора – р. Сердика, кв. Дървеница, квартал Захарна фабрика,  в район Лозенец и Витоша. В съществуващата паркова среда в централната градска част на столицата се изградиха 2 детски площадки, допълни още Орлин Алексиев.

С пари от СОПФ се построиха и 4 бр. нови спортни площадки в районите Красна поляна, Нови Искър – с. Световрачене, двора на 152 ОУ „Св.Св. Кирил и Методий”, с. Мърчаево, р. Витоша, а също и спортния комплекс в с. Войняговци  –  баскетболно и хандбално игрище, стадион със съблекални и капацитет 300 седящи места, както и  футболното игрище в  кв. Ботунец – р. Кремиковци.

На територията на София има изградени над 1600 детски площадки, от които надлежно сертифицирани по европейските стандарти са малко над 300. Съветът за управление на СОПФ се ангажира със задачата да съдейства за промяна и финансира реновирането на 181 детски площадки в районите на столицата. От тях  – 120 са ремонтирани със средства от продажбата на дяловото участие на СО в Общинска банка, за което Орлин Алексиев има основна роля. Разпределението по райони (от 2 до 6 бр. площадки за всеки от тях) е предложено от направление „Екология, зелена система и земеползване“ на СО.

Създаването и поддържането на места за масов спорт и обществено ползване също е сред приоритетите на финансиране от Фонда. В годините 2015 – 2018 се ремонтираха 19 спортни площадки в 6 района, от тях 2 в дворовете на столични училища. Направени бяха ремонти на обекти в периферни райони на столицата като Нови Искър, Витоша, Панчарево и Кремиковци, допълни още Орлин Алексиев.

Google+ Comments

NenObuvki