Боси обувки – да или не

Новата мода в обувките е удобството. Особено при жените то отсъства заради красивата визия или високия ток. Защото, както знаем, добрата визия и приятното усещане за мираж, към който се стремим, но рядко достигаме.

На сцената се появиха нов вид обувки, които искат да върнат човек към началото и същевременно да предоставят добър дизайн. Това са така наречените боси обувки. Името им идва от конструкцията им, включваща гъвкава и равна подметка. Те са широки, особено в областта на пръстите. Проектирани са точно така, за да може да не нарушават комфорта при стъпване и усещането на цялото ходило е сякаш си бос.

Тази цел не е случайна, защото всички съвременни ортопеди препоръчват бебетата да прохождат боси – без чорапи, ортопедични обувки и прочие, както беше прието преди. Причината е, че по този начин се чувстват по-стабилни, правилно стимулират точките на ходилото и оттам позицията на тялото е правилна. По този начин се минимизира рискът от получаване на гръбначни изкривявания или деформирания на стъпалото.

Концепцията е много обещаваща. Хората, които вече ги имат, казват, че трябва малко време, за да свикнеш с усещането. Все пак е доста различно спрямо конвенционалните обувки. Аз все още не съм ги тествала. А това се дължи на факта, че изобщо не ми изглеждат добре на външен вид. Или по-точно ми е много странно как отпред са толкова широки и имам чувството, че все едно се носят плавници.

Моето мнение е и доказателството, че и много други хора предпочитат да заложат на добре познатите и красиви обувки, вместо на доказано удобните. Стереотипите ни ни правят ограничени, а понякога се отразяват и неблагоприятно на здравословното ни състояние. За мен босите обувки са синоним на диваци и ще ми трябва време, за да свикна с визията им. А после и с удобството.

Google+ Comments

NenObuvki