Колекционер ли сте?

Според учените, да имаш много обувки всъщност е нещо ценно. Защо? Защото се равнява на дейност на колекционери. Ще ви дам малко повече информация, а вие ми споделете в коментари дали и вие спадате към колекционерите в това направление.

Да купуваш много обувки, които да носиш или пък просто да прибереш в гардероба, за някои е излишно. Това не е просто пристъп на мода или маниакално състояние, за да имаш повече. Всъщност учените го обясняват като съвсем естествено състояние, което даже има ползи за нервната система.

Притежанието на обувки е еквивалент на колекциониране, защото задейства същите процеси в мозъка. Това действие стимулира определена част на мозъка, която се казва префронтален кортекс. Чрез сдобиването с нов чифт обувки, този дял се активира и той спомага за намаляване на тревожността и успокояване на нервната система.

Много ми харесва това обяснение и всъщност и аз съм наясно защо искам да си взема нещо – явно имам нужда от успокоение. И разполагам с точния личен пример, който го доказва. Преди няколко години имах много тежка сутрин на предишната ми работа и бях несправедливо обвинена. В този момент запазих спокойствие и в почивката отидох до мол-а и си купих бели кецове Converse. Толкова добре ми се отрази, че се върнах с усмивка, успокоих се и намерих начин да се защитя адекватно.

От всичко написано до момента, е ясно, че аз спадам към категорията на колекционерите и то на обувки. Това е моя страст – и името на блога ми го доказва. А вие може ли да се определите в тази категория? Ще ми е интересно да разбера дали имате и други подобни действия, които да ви успокояват и да действат отпускащо.

Google+ Comments

NenObuvki