Как да изберем правилните палци за начинаещи?

Вашето дете е начинаещ танцьор в балетна школа. За целта трябва да се купят подходящи обувки – палци или туфли за тренировки. Оказва се, че те никак не са евтини, затова трябва да избирате внимателно и да сте сигурни, че сте взели правилният размер.

Като цяло при избора на такива аксесоари, най-добре говорете с танцовия ръководител. Ако обаче нямате такава възможност, поради една или друга причина (всичко се случва), то най-добре е да се посъветвате с продавач-консултанта в магазина.

За нещастие обаче това е България и може да попаднете на някой продавач, който идея си няма какво точно продава. Говори ви някакви общи неща и вие още повече се обърквате.

Като цяло разбрах за тези неща покрай една колежка от работа, чиято дъщеричка вече е малка балерина.  Тя е толкова прекрасна, че с  нетърпение очаквам да ида на първото и представление. Та, бяхме излезли с майка й и нея, когато извършвахме сложната покупка. Оказа се, че най-напред танцьорките носят туфли. Те помагат на детето при първите тренировки, докато се привикне кракът със специфичните движения и стане готов да носи палци.

Когато стигнете до избора на палци, имайте предвид, че трябва да се мерят с чорапогащника и подплънките, с които смята да танцува детето. Най-важното е да подберете заедно верния размер. Кракът трябва да влиза без голям напън, но не и прекалено свободно. Те трябва да са добре опънати и да не се изхлъзват от стъпалото. Поантите не трябва да причиняват болка, а страничната част на кутията да обхваща плътно стъпалото и да не позволява на крака да се смъква надолу.  Палецът трябва съвсем леко да докосва платформата, без да има болка или дискомфорт. Най-важното е при изправяне кракът да е в правилна позиция и да се чувства добре. Ако има стягане, болка, колкото и незначителна да е тя, означава че трябва да опитате по-голям размер. Ако кракът се изхлузва, или пръстите се плъзгат изцяло надолу до платформата, значи ви трябва по-малък размер.

За финал ще отбележа, че за начинаещите, които се учат тепърва да се движат на палци, е добре да използват по-лек и мек модел.

Завършвам с малък вдъхновен поздрав към прекрасните малки балерини, които един ден може би ще станат точно толкова талантливи и изящни танцьорки като тези:

Google+ Comments

NenObuvki