Какво не знам за токчетата? – част 2

Какво не знам за токчетата? – част 2

Продължавам да ви давам интересна информация относно любимия женски аксесоар, придаващ едновременно много стил и болка – токчетата. В предходната статия в блога ви запознах с няколко любопитни факта за създаването и налагането им. Днес ще имате възможността да прочетете още малко и да разширите общата си култура.

Както вече споменах в миналия материал, токчетата са били свързани със социалния статус. Интересното е, че са били обвързани тясно и с политиката. Ако се чудите как е възможно това, ще ви споделя за забраната на носене на високи токчета от дамите, която е поместена в закон на щата Масачузетс в САЩ. Този текст се появява през деветнадесети век и гласи, че „всяка жена, която след като този закон влезе в сила, съблазнява или примамва мъж чрез носене на високи токчета, ще бъде наказана като вещица“. А като се замислим, че днес свободно се носят от дами в политиката, бизнеса, от всяка сфера и навсякъде.

В истинска модна тенденция обаче токчетата се превръщат през 20 век, когато роклите започват да се скъсяват. Ето как островръхите и изключително високи обувки с токове, които познаваме и до днес, се раждат. В момента се спори дали това „творение“ е с авторство от Салваторе Ферагамо или Роджър Вивиер. Факт е обаче, че френските обущари през 50-те години работят усилено, за да допълнят колекциите на известните модни дизайнери с именно подобен вид обувки.

Интересно е, че още малко ще достигнем столетие, през което високите токчета са модерни и са се превърнали в абсолютно задължителни при официални събития. Интересът към тях е голям и освен че се произвеждат за масова употреба, са обект на поръчки от хиляди влиятелни личности. Така например дизайнерът Деби Уингам получава поръчка за рожден ден от анонимен клиент, който ѝ заръчва да създаде най-скъпите токчета в света. Това са чифт сандали, покрити със злато и сини и розови диаманти. Цената на тези обувки възлиза на около 15,1 милиона долара или почти 13 милиона от европейската валута. Еха, искам и аз такъв подарък за рождения си ден!

Google+ Comments

NenObuvki