Да подготвим кожените обувки за есента

Да подготвим кожените обувки за есента

Все по-чести дъждове, по-кратки дни и по-ниски температури – това са знаците за настъпването на есента. Тогава изваждаме кожените си обувки, за да ги подготвим за сезона. Но знаем ли как да се погрижим правилно за тях?

След като са прекарали няколко месеца в килера или на поставка за обувки, те може и да не изглеждат толкова добре, колкото преди. Особено когато говорим за кожени обувки, чиято горна част е еластична и податлива на деформация. Обувките с гънки или пукнатини няма да направят добро впечатление. Затова има малки хитринки, които може да използваме и да се справим с тях.

Първо ще ни трябват вестници и хавлиена кърпа. Обувките се пълнят плътно с намачканата хартия. Кърпата пък я мокрим, след което я увиваме около обувките. Накрая взимаме ютия или използваме пара и започваме през кърпата леко да изглаждаме обувките.

След като обувките придобият желаната форма, е време за другите грижи. Нашият успех зависи от избора на правилния метод за най-горния слой. Ако все още виждаме замърсявания или остатъци от кал от предишния сезон върху кожените обувки, трябва внимателно да ги изчеткаме. След това следва леко да отстраним замърсяванията с влажна памучна кърпа, като внимаваме кожата да не се напоява твърде много и директно с водата.

За най-добра свежест и почистващ ефект, е хубаво да използваме продукти, подходящи за типа кожа – естествена или изкуствена. Професионални спрейове и лакове се намират почти навсякъде. Те не само ще ни помогнат да се справим с упоритите петна, но и ще направят цветовете на обувките ни по-ярки.

Накрая може да завършим с импрегниране. Трябва да помним, че то се прави само върху добре почистени обувки. Когато обувките ни вече са покрити с протектора, трябва да подходим със специално внимание и към най-изложените на влага места, които се нуждаят от допълнителна защита. Това са шевовете, езикът или в зоните с лепило. Винаги трябва да избираме добре проветрени помещения за тази цел, след което да напръскаме повърхността на обувките от разстояние и да ги оставим да изсъхнат добре.

Google+ Comments

NenObuvki