Какви спортни обувки за зимата да изберете?

Какви спортни обувки за зимата да изберете?

Ако обичате да бягате, няма да спрете да тренирате заради есенен дъжд, сняг или дори слана. Не всеки обаче знае, че това време на годината поставя по-големи предизвикателства за любителите на дейности на открито. Преди всичко трябва да се уверите, че имате добри маратонки, подходящи за зимни условия, с които тренировката ви е не само приятна, но и безопасна.

Добрата маратонка, независимо от сезона, трябва да осигурява адекватно сцепление. Така например, подметката на моделите за бягане обикновено се състои от няколко слоя, чиято дебелина или омекотяване зависи от вида и употребата на обувката и предразположението и предпочитанията на трениращия.

Ако бягате по градски асфалтови пътища, на теория можете да използвате същите обувки като през пролетта или лятото. На практика обаче повърхността, дори и на маршрут, който познавате, може да се промени през зимата. Локви, хлъзгави паднали листа или сняг: вашите всекидневни обувки може да не вършат работа при тези условия. Зимните обувки трябва да имат подметка с добро сцепление, например от висококачествена гума.

Ситуацията е малко по-различна при тренировка извън града. Подметките на маратонките за бягане с твърда повърхност няма да се захващат добре на кални или заснежени пътеки. Ето защо, ако често тренирате в гората или по черни пътища, вземете модел с устойчив протектор, който може да се забива в земята. От друга страна, на заледени повърхности, като например в планината, спортните модели с шипове са от съществено значение, за да поддържат сцеплението дори при трудни условия.

Друг важен елемент, който характеризира зимните обувки за бягане е наличието на мембрана. Най-популярната и широко използвана технология за обувки е Gore-Tex мембраната. Тя предпазва добре краката както от ниски температури, така и от влажност, поради което позволява да тренирате комфортно при почти всякакви условия. В същото време позволява на кожата да диша, така че не е нужно да се притеснявате от прегряване.

Google+ Comments

NenObuvki