Днес ще сменя темата и малко ще разнообразя. Няма да говоря нито за обувки, нито за дрехи. Ще превключа на по-културен режим с акцент върху известните личности, но за тях малко по-късно.

Всеки образован човек знае какво означава да се държи културно и възпитано. Културата е общовъзприета мяра, която научаваме още като малки и усвояваме почти неусетно. Тя е начина на поведение, който следваме, за да ни приеме обществото.

A9CXXN_2503635bГоворим за липса на обща култура, ако някой не знае например кой е бил Ив Сен Лоран, но този някой може би знае много по-добре от нас кой е бил Наполеон Бонапарт. Никой не е вездесъщ, никой не е всезнаещ, но има един минимум, който е хубаво всеки от нас да покрие. Бях видяла преди време една книга със заглавия “Пътеводител в общата култура”, в която явно имаше написано всичко, необходимо ни да знаем, за да се определим като подобаващо грамотни. Може би няма да е зле всеки от нас да я прегледа поне отгоре-отгоре…

Сега да се върна на темата за публичните личности. Ами, за тях е още по-задължително да са колкото е възможно по-културни. Те трябва да са богати личности, но богати интелектуално. Недоумявам например как може да излъчват по телевизията хора, които не могат да свържат две нормални изречения на кръст. Културата преди всичко! Това бих казала, ако трябва аз да избирам кой да бъде публична личност и кой не. Красивото лице или пълният портфейл не са критерии за качествата на един човек. Но начинът, по който говори, по който се облича и средствата, с които си служи в невербалната комуникация, са показател.

Google+ Comments

NenObuvki