Дългът пред страха

Лятото тече с пълна сила. Всички вече с нетърпение чакаме да се потопим в топлите и солени води на морето. Някои вече са го сторили, на други като мен им предтои съвсем скоро.

Не знам дали в нашето Черно море има акули, но мен лично много ме е страх. И не само от акули, от всякакви морски обитатели, като медузи и октоподи. Самата мисъл да си плувам в морето и нещо да ме сграбчи или опари, някакси доста ме паникьосва. Затова и предпочитам да посещавм плаж “Болата”, защото там водата е по-бистра и виждам какво има около мен. А също така това е и една от причините да предпочитам водите на Гърция. Миналата година, на един от обществените плажове, които често посещаваме, защото са много по-спокойни, имаше един мъж, които явно доста добре умееше да плува. Беше си грък. През час влизазше във водата и почти винаги излизаше с улов. Я октопод, я някоя морска звезда. Честно да си призная беше ми доста интересно да го наблюдавам, но пак казвам, октоподите не са ми любими. Скоро попаднах на един клип, на които хората във Флорида си разпускат. Прекарват си добре, но в един момент настава някаква суматоха и хората започват да крещят и да бягат. Внезапно хората във водата са атакувани от акула чук. Ако на мен ми се случи нещо такова, трябва да ми правят сърдечен масаж. Но няколко по-смели плувци забелязват, че в челюстите си акулата има забита кука, която явно й причинява болка. Всъщност тя е доста зашеметена и уплашена. Въпреки реалната опасност от ухапване, хората правят всичко възможно да махнат куката от зъбите на акулата. Не знам колко трябва да си смел, аз настръхвам само докато пиша това. С общи усилия обаче хората успяват и помагат на хищната риба да влезе по-навътре във водите, тъй като е толкова зашеметена и тя поема към брега. Не знам какво да кажа за тези хора, освен, че са истински герои.

Не знам от къде черпят смелост някои хора, може би адреналина има голяма роля, но да се изправиш пред огромна акула, за да й помогнеш, а тя да се опитва да те захапе, това е героизъм граничещ с малко лудост. Браво на тези момчета.

Google+ Comments

NenObuvki