Да преброим пръстите

Rate this post

Fingers-Speed-ShoesО, колко странно реагирах за първи път, когато видях такива обувки:

Познати ми бяха от каталози, но у нас не ги бях засичала на ничии крака в никоя витрина. До вчера в автобуса, когато момче се качи с тези странни маратонки… на хобити. Всъщност точно това си и помислих. Че най-вероятно тези малки Толкинови създания са станали причина за подобни модерни модели. И въпреки уникалната визия, честно казано не мога да си представя тази обувка да е удобна.

Но зависи. Преди време много нашумяха чорапите с пръстчета. Аз лично никога не съм се чувствала комфортно в тях, тъй като усещането да имаш нещо между пръстите на краката си ми се струва неестествено. Но на хора с по-голямо разстояние между пръстите най-вероятно им се вижда наистина готино. За останалите дизайн като този дразни.

С обувките ми се струва почти същото, а именно – безкрайно нефункционални и предизвикващи мазоли на места, които и не подозираме. Надявам се пръстите да са само за декорация, но като гледам така – едва ли. Е, поне има нещо полезно в такива обувки и чорапи – винаги ще сме сигурни, че отсрещният човек има по равен брой пръстчета и на двата си крака. 😉

Google+ Comments

NenObuvki

4 thoughts on “Да преброим пръстите

  1. Манията по тези обувки започна с популяризирането на идеята за босото тичане. Първият известен американец, който обу подобни чипици, е известен като Barefoot Ted. Не знам дали точно тези на снимката са такива, но най-известният модел подобни обувки са известни като Five Fingers и са направени от специална материя, която приляга на крака и създава усещане все едно си бос. Според някои теории именно модерните маратонки с пяна в подметките, вдигнати над глезена и т.н. екстри спомагат за появата на травми при много спортисти, понеже отдалечават стъпалото от земята и променят естествения ни начин на стъпване и бягане. Тези обувки с пръстите ни връщат към естествените навици за тичане – с малки крачки и стъпване само на възглавничката на стъпалото, без петата.
    Според мен идеята за Five Fingers е много готина и бих си купил такива за спорт, но не са ми по джоба все още.

  2. Благодаря за любопитното и изчерпателно включване, Born to run. 🙂

Leave a Reply