Началото на маратонките

Когато заговорим за удобни и леки обувки, в съзнанието ни неминуемо изникват маратонки. В наши дни те са толкова широко разпространени, че се носят както при походи, така и в съчетание с по-стилни тоалети. С други думи – маратонки носим и в ежедневието, и на светски събития.

Знаете ли обаче как са възникнали и каква е тяхната история? Ако искате да разберете, моля, продължете да четете.

Терминът „маратонка“ се появява за първи път около 1870 година и означава пълзене или промъкване. По това време повечето обувки са с твърди кожени подметки, които освен неудобни, са и твърде шумни. Ето защо създаването на гумени подметки, направени от каучук, е истинска революция в обувния свят и придобива голяма популярност.

Въпросът кой в крайна сметка е изобретил маратонките не е толкова лесен за отговор. Първите обувки с гумени подметки датират от 1870-те години, но горният материал все още е от кожа. Около 20 години по-късно се пускат и първите обувки, направени от плат. В известен смисъл те се приемат като пионерите на днешните маратонки. Но всъщност, две са компаниите, които извеждат маратонките на пазара. Това са небезизвестните Converse и Keds.

И двете компании разработват първите си модели маратонки почти по едно и също време. Компанията на американския производител на обувки Keds е основана през 1916 г. и разработва първите маратонки година по-късно. Класическият Chuck Taylor All Star, който все още е популярен и днес, също е проектиран през 1917 г., а компанията съществува от 1908 г. Дори повече от 100 години по-късно, моделът Chucks е абсолютно модерен и най-успешният модел обувки в историята.

Google+ Comments

NenObuvki