sandals-and-socksЗнаете ли какво си мисля… че чорапите са единствената дреха, която присъства във всеки тоалет. Толкова са важни, че почти никога не излизаме без тях.  Изключение правим само лятото, когато носим шлепки или сандали. При затворени обувки обаче, отново ги слагаме, дори през горещите месеци. Вие не носите? Ооо, може би не си мислите за същото, за което и аз.

Чорапи има много и най-различни видове. Те са различни модели, зависимост повода на тяхното обуване. Ето например сега ще ви спомена няколко интересни неща за носенето на чорапите, които може би не знаете.

  1. Мъжките чорапи са предимно в тъмни цветове или в бяло. Те са плитки – за спорт, и високи – за официални обувки. Високите са точно толкова издължени по причина, че когато мъжът седне и кръстоса крака или постави глезен на коляното си, да не се покаже гола косматичка кожа под повдигащия се панталон. Етикет, какво да ви кажа.
  2. Дамските чорапи са много, много видове. Знаете ли, че найлоновите чорапи и чорапогащи по етикет е прието да са черни. Бежовите се използват за дневни визити и следобедни излизания през топлите месеци.
  3. Малките изрязани чорапи, които единствено обличат пръстите, петата и ходилото са летни, предназначени за затворени обувки. Благодарение на тях се намалява триенето между телесната тъкан и кожата на обувката и нараняванията и мазолите, особено болезнени, когато времето е топло, се свеждат до минимум.
  4. Високите до бедрата чорапи, прихванати с жартиери, не са направени с еротична мисъл. Всъщност са създадени преди чорапогащника и преди да са измислени силиконови ластици, които да прикрепят чорапа към кожата. При това са се носели изключително с дълги до глезените рокли. Смятани са като израз на благориличие и почтеност. Какъв ирония в историята, нали?
  5. Благородниците едно време носели изключително копринени чорапи. И въпреки, че били толкова скъпи, те били далеч по-неудобни и непрактични от памучните или вълнените, които се полагали в един момент на по-ниските класи.
  6. За да останат на глезена, някои чорапи са били измислени с панделки за завързване за крака. Над тях били пришити множество дантели, които аристократите съчетавали с обувките си и допълвали формата им. Така чорапът се превръщал и в цялостен аксесоар към завършения тоалет.

А вие знаете ли някакви любопитни факти за чорапите? Колко интересно е как едно парче плат, което сменяме почти всеки ден, събуваме където ни попадне и не полагаме почти никаква грижа за него, всъщност е толкова основна част от гардероба ни.

Google+ Comments

NenObuvki